Spring til indhold

DISCO

Danish Student Cubesat Programme

The Danish Student Cubesat Programme (DISCO) er et nationalt projekt, der har til formål at inspirere og tiltrække studerende fra STEM-uddannelser med kompetencer inden for rumteknologi.

DISCO

Danish Student Cubesat Programme

The Danish Student Cubesat Programme (DISCO) er et nationalt projekt, der har til formål at inspirere og tiltrække studerende fra STEM-uddannelser med kompetencer inden for rumteknologi.

The Danish Student Cubesat Program (DISCO) er et nationalt dansk program, der er igangsat for at øge interessen for rummet og dermed antallet af kandidater fra de danske universiteter med kompetencer inden for rummet.

Overordnet set er programmets hovedmål:

  • At øge antallet af dygtige kandidater med de rette kompetencer til den danske rumindustri og højteknologiske virksomheder.
  • At øge interessen og rekrutteringen til STEM-uddannelser i Danmark blandt piger og drenge.
  • At placere Danmark på verdenskortet inden for rum og uddannelse.
  • At sikre en stabil pipeline af startups for ESA BIC Danmark.

Mere præcist er DISCO centreret omkring design, konstruktion, test, opsendelse og udnyttelse af CubeSats - små, terningformede satellitter, der måler 10 x 10 x 10 cm med en masse på 1 kg. CubeSats er både billige at opsende og kan bruges til mange forskellige formål - for eksempel forskning, jordobservation, kommunikation og test af nye teknologier.

Ydermere er CubeSats særligt velegnede til uddannelsesformål, da de kræver samarbejde, er tværfaglige og besidder en høj grad af "X-factor". Indtil nu har lanceringen af ​​CubeSats fra de danske universiteter været båret af private og begrænsede midler. Med DISCO skabes for første gang en national organisation, som skal samarbejde om at skabe en pipeline af CubeSats-baserede uddannelsesforløb på danske universiteter.

TRE DISCO SATELLITTER

I samarbejde med en række partnere er missionen at udvikle og opsende tre DISCO-satellitter:

DISCO-1
Programmet indledes med opsendelsen af ​​en 1U CubeSat, DISCO-1, med en Falcon-9 raket fra Kennedy Space Center i 2022. Arbejdet med denne satellit vil blive ledet af Aalborg Universitet og satellitten vil indeholde en digital repeater , som blandt andre gymnasieelever vil kunne teste med specialudviklede mobile jordstationer.

DISCO-2
Den anden satellit i DISCO-programmet, DISCO-2, skal lanceres i 2023 og ledes af et samarbejde mellem Aarhus Universitet og IT-Universitetet i København. Studerende fra de to universiteter er involveret i alle aspekter af missionen fra idé til design, konstruktion, test og i sidste ende "styringen", når først satellitten er sendt ud i rummet.

DISCO-3
Den tredje satellit, DISCO-3, vil blive ledet af et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Syddansk Universitet og skal opsendes i 2024.

En mission patch til de første to DISCO-missioner er blevet designet. Du kan se patches til DISCO-1 og DISCO-2 nedenfor.

NYE MULIGHEDER

Satellitterne vil omfatte en række mindre eleveksperimenter samt fungere som kommunikationsstation for radioamatører rundt om i verden.

En af idéerne er at undersøge muligheden for at bruge samme frekvens som et almindeligt trådløst netværk, altså 2,4 GHz, til at kommunikere mellem satellitter. Dette kunne gøre det muligt for nogle af de efterfølgende DISCO-satellitter at sende meget større mængder data ned til Jorden. Dataene kunne f.eks. være et billede, der viser udviklingen i brugen af de arktiske egne, efterhånden som isen omkring Grønland forsvinder.

DISCO er støttet af Industriens Fond med 4,25 mio. kr. og er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, IT-Universitetet, Naturvidenskabernes Hus, og Industriens Fond samt en række rumvirksomheder, herunder GomSpace og Space Inventor for at give studerende mulighed for at arbejde med naturvidenskab og rumteknologi på en praktisk måde.

Projektfakta

PROJEKTNAVN
Danish Student Cubesat Programme (DISCO)

EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2020 - 2025

PROJEKTPARTNERE

  • Aalborg Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Syddansk Universitet
  • IT Universitetet i København
  • ESA BIC Danmark

AAU Space

For mere information