Spring til indhold

The 5th AAU Satellite

AAUSAT5

AAUSAT5 var den femte studenterbyggede satellit fra AAU. Den blev opsendt i august 2015 til ISS - International Space Station - og blev senere sendt i rummet fra rumstationen af Andreas Mogensen i oktober 2015.

The 5th AAU Satellite

AAUSAT5

AAUSAT5 var den femte studenterbyggede satellit fra AAU. Den blev opsendt i august 2015 til ISS - International Space Station - og blev senere sendt i rummet fra rumstationen af Andreas Mogensen i oktober 2015.

Selvom AAUSAT5 var den femte studenterbyggede Aalborg Universitet-satellit, var den faktisk den fjerde i rækken, der blev opsendt i rummet. Satellitten blev opsendt d. 5. oktober 2015. Da opsendelsen af AAUSAT4 blev udskudt tre gange, blev den ikke opsendt før april 2016.

AAUSAT5 blev udvalgt af ESA Education Office og ESA Human Spaceflight and Operations Directorate til en CubeSat-flyvningsmulighed fra den Internationale Rumstation (ISS), der blev oprettet i forbindelse med missionen til ISS af den første danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen. AAUSAT5 blev også sendt i rummet af Andreas Mogensen selv fra ISS.

AAUSAT5 var igen en CubeSat, der målte 10 x 10 x 10 cm med en vægt på 1 kg. Det var en af de to første ESA-satellitter nogensinde sendt i kredsløb direkte fra den Internationale Rumstation.

Den primære mission for AAUSAT5 var at teste en forbedret modtager til at detektere Automatic Identification System (AIS) signaler udsendt af skibe - ligesom AAUSAT4. Derudover var det målet at afgøre, om satellitten ville være i stand til at registrere skibe som planlagt, og i givet fald om den så kunne videresende skibenes positioner ned til kontrolcentret.

Kommunikationen med satellitten viste sig dog hurtigt at blive en udfordring for de studerende. Efter opsendelsen oplevede projektgruppen indledende vanskeligheder med at etablere en tovejskommunikationsforbindelse med satellitten fra kontrolcentret i Aalborg. Efter adskillige forsøg på at forbedre jordstationens ydeevne afslørede undersøgelsen, at Aalborgs nordlige placering i forhold til satellittens kredsløb var medvirkende til kommunikationsproblemet. Derfor var projektgruppen nødt til at kontakte en "ham operator", også kaldet en amatør radiooperatør, på en mere sydlig lokation i Europa for at få hjælp.

Projektgruppen sendte herefter specialudstyr ned til en tysk amatør radiooperatør. Fra et sted syd for Frankfurt kunne operatøren så fungere som formidlingsstation mellem de studerendes kontrolcenter i Aalborg og satellitten, når den passerede over Europa. På denne måde lykkedes det projektgruppen at etablere kommunikation med AAUSAT5.

Satellitfakta

Navn: AAUSAT5
Type: CubeSat
Units eller masse: 1U
Status: Var operationel fremtil "reentry" d. 15. marts 2016
Opsendt: D. 15. august 2019
NORAD ID: 40948
Deployer: NRCSD (NanoRacks CubeSat Deployer) [Quad-M]
Launcher: H-IIB (H2B)
Deployment: Deployed fra ISS d. 5. oktober 2015
Universitet: Aalborg Universitet
Type: Akademisk / Uddannelse
Land: Danmark
Launch brokerer: Nanoracks
Oneliner: Educational training and monitoring ship traffic using a new and improved AIS receiver.

AAU Space

For mere information