Spring til indhold

Software-defined Orbiting Flexible Transceiver

Fleksibel radioplatform til små satellitter

SOFT

SOFT var et nationalt projekt finansieret af Innovationsfonden med det formål at udvikle en fleksibel radioplatform til små satellitter.

Software-defined Orbiting Flexible Transceiver

Fleksibel radioplatform til små satellitter

SOFT

SOFT var et nationalt projekt finansieret af Innovationsfonden med det formål at udvikle en fleksibel radioplatform til små satellitter.

I dagens globaliserede verden er vi afhængige af en fejlfri drift af en række rumbaserede tjenester såsom GPS og satellitkommunikationsnetværk.

Traditionelt har store, tunge og dyre satellitter baseret på relativt gammel, men velkendt teknologi, leveret disse tjenester. Siden begyndelsen af 2000 har mindre og mindre omkostningskrævende satellittyper kaldet "nanosats" og "CubeSats" imidlertid fået en stadig stærkere position som udbyder af rumbaserede tjenester.

SOFTWARE DEFINED RADIO

Visionen for projektet "Software-defined Orbiting Flexible Transceiver" (SOFT) var at udvikle en integreret fleksibel radioplatform for teknologi baseret på den såkaldte "Software Defined Radio" (SDR) teknologi, der gør det muligt at genbruge den samme hardwareplatform til forskellige radiobaserede tjenester ombord på en nanosat eller CubeSat.

Radiomodulet skulle være i stand til at levere en række funktioner, herunder: GPS-modtagelse, sikker og pålidelig højhastighedsdataoverførsel, spektrumovervågning og flysporing. Modulet kan understøtte flere af disse funktioner for den samme satellitmission, hvilket betyder, at antallet af indbyggede systemer, der kræves til en enkelt satellitmission, reduceres, hvilket resulterer i en mindre satellitmasse samt omkostningsbesparelser for operatøren af satellitten.

Projektet vil resultere i udviklingen af hardwareplatformen, den overordnede softwarearkitektur og et i første omgang begrænset sæt radiofunktioner med fokus på pålidelig kommunikation. Det overordnede mål er at give producenter af små satellitter en platform, der let kan tilpasses til specifikke kundebehov.

ET INNOVATIONSFONDEN PROJEKT

SOFT-projektet var et projekt, der løb fra 2014-2016 med støtte fra Innovationsfonden med et samlet budget på 9 mio. Samarbejdspartnerne i projektet var Aalborg Universitet sammen med de danske rumvirksomheder GomSpace og RESEIWE.

SOFT Projektpartnere

Projektfakta

PROJEKTNAVN
Software-defined Orbiting Flexible Transceiver (SOFT)

EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2014 - 2016

TOTALT BUDGET
9 mio. kr.

PROJEKTPARTNERE

  • Aalborg Universitet
  • GomSpace
  • RESEIWE

AAU Space Gruppen

Tilknyttede Forskere