Spring til indhold

Maritime IoT Using Small Satellites

Sikkerhed til søs

MARIOT

MARIOT sigter mod at øge sikkerheden for skibe, der sejler i det arktiske område ved at muliggøre bedre kommunikation og navigation gennem et LEO-satellitnetværk.

Maritime IoT Using Small Satellites

Sikkerhed til søs

MARIOT

MARIOT sigter mod at øge sikkerheden for skibe, der sejler i det arktiske område ved at muliggøre bedre kommunikation og navigation gennem et LEO-satellitnetværk.

MARIOT-projektet er fokuseret på at forbedre sikkerheden for skibe, der sejler i det arktiske område ved at muliggøre bedre kommunikation og navigation om bord på skibene. Målet er at udvikle, opsende og styre den første af en række VDES-satellitter.

SIKKERHED TIL SØS

Søfartsmyndigheder og den globale maritime industri har identificeret en række behov for yderligere sikkerheds- og navigationstjenester til skibe til søs. Dette har blandt andet resulteret i "e-Navigation Strategy", som er forankret under FN/IMO.

I strategien er VDES-standarden specificeret som den nye kommunikationskanal for e-Navigation. VDES (VHF Data Exchange System) er anden generation af den populære AIS-teknologi (Automatic Identification System), der bruges globalt til fartøjssporing og andre navigations- og sikkerhedsrelaterede formål. AIS giver skibe mulighed for at udsende deres position sammen med ID, kurs og hastighed. Dette opfanges af andre skibe, af kystnære VHF-radionetværk og i dag også af satellitter.

ET NYT NETVÆRK AF LEO-SATELLITTER

Gennem et nyt lavt kredsløb (LEO) satellitnetværk bestående af 50 satellitter er målet at udvikle et nyt maritimt IoT-netværk til en række maritime/arktiske tjenester. Den første af de 50 satellitter, MARIOT-1-satellitten, blev opsendt i d. 3. januar 2023 af satellitoperatøren og førende projektpartner Sternula i Danmark. Satellitten vil være en del af udbuddet af det nye VDES-kommunikationssystem målrettet til skibsdrift og SART-operationer.

MARIOT projektet har opstillet følgende mål:

 • Forbedre sikkerheden og effektiviteten, samtidig med at miljøpåvirkningen fra maritime aktiviteter i arktiske og andre flådefarvande reduceres ved at muliggøre nye e-navigationstjenester med global dækning for alle skibe i alle farvande.
 • Udvikle den første kommercielle globale satellitbaserede maritime VDE-SAT-infrastruktur.
 • Opsendelsen af MARIOT-1-satellitten for at demonstrere udvalgte VDE-SAT e-Navigation-tjenester i det arktiske område.
 • Udvikle satellitsystemet som en skalerbar plan, der giver projektpartnerne mulighed for at levere kommercielle e-navigationsprodukter og -tjenester på verdensplan.
 • Byg på tidligere forskningsprojekter, brug internationale åbne standarder og giv erfaringer tilbage til forskersamfundet og standardiseringsgrupper.

SEKS INNOVATIVE PARTNERE

MARIOT-projektet er støttet af Innovationsfonden med en Grand Solution bevilling på kr. 20 mio. Desuden er projektet et samarbejde mellem seks innovative partnere: Sternula, GateHouse, Space Inventor, Satlab, DMI og Aalborg Universitet.

Aalborg Universitet bidrager med kredsløbsanalyse herunder jordsegment og kommunikation samt mere end 20 års viden indenfor CubeSats.

MARIOT Projektpartnere

Projektfakta

PROJEKTNAVN
Maritime IoT Using Small Satellites (MARIOT)

EFFEKTIV START-/SLUTDATO
2020 - 2023

PROJEKTPARTNERE

 • Aalborg Universitet
 • Sternula
 • GateHouse
 • Space Inventor
 • Satlab
 • DMI

AAU Space Gruppen

Tilknyttede Forskere